— Danmarks billigste a-kasse, 2019
Hvad er et CV?

0 kommentarer

Curriculum Vitae (CV) betyder livsløbebane og handler om at præsentere dine erfaringer – både faglige og personlige. CVet favner både uddannelse, studiejob, sprog- og IT-kundskaber, personlige interesser og så videre. Du udvikler dig jo hele tiden, og derfor udvikler CVet sig med, når du ajourfører det.

Kort sagt giver CVet et hurtigt overblik over, hvem du er. Det traditionelle CV på papir er kun en del af overblikket over, hvem du er – se mere om det i de næste sider.

Det kan virke uoverskueligt at skulle starte på at udarbejde et CV. Hvis du ikke har skrevet et CV før eller lige er blevet færdig med din uddannelse føler du måske også, at der ikke er så meget at skrive. Men hvis du arbejder dig igennem punkterne på de næste sider får du struktur og indhold på dit CV.

Du bør behandle dit CV, som du behandler din ansøgning: Tilpas det efter det job, du søger. Du behøver ikke nødvendigvis lave et helt nyt CV hver gang, du søger job, men det kan være hensigtsmæssigt at tilpasse sit CV til en given stillingstype som for eksempel journalist, kommunikationsmedarbejder, webredaktør eller marketingkoordinator. Søger du eksempelvis en stilling som journalist, er dine skriveerfaringer sikkert det væsentligste, hvorimod en marketingkoordinator muligvis bør have større fokus på evner inden for layout og salg end skriveriet. Derfor er det vigtigt, at du jonglerer rundt med dine erfaringer og justerer dem i forhold til de job, du søger.

Det forholder sig nøjagtig med CV som med ansøgninger: Det skal være personligt, og der findes ingen endegyldig opskrift på, hvordan det skal se ud. Men der findes til gengæld nogle meget anvendte skabeloner for, hvordan et CV kan se ud, som du kan lade dig inspirere af på de følgende sider.

Det billede, du giver af dig selv, skal have bund i virkeligheden. Det er vigtigt, at man kan genkende billedet af dig selv fra CVet, hvis man tjekker dig på nettet, eller hvis man senere møder dig til en samtale. Det betyder omvendt også, at CVet er en rigtig god lejlighed til at sælge sig selv og gøre opmærksom på, hvad man kan.

Du er måske stødt på gode råd om at vælge kronologisk CV, der er bygget op efter årstal, eller et funktionsopdelt CV, der er opbygget efter dine kompetencer som overskrifter. Det er en smagssag, hvilken opstilling, du vælger.

De grundlæggende krav til, hvad CVet bør rumme, er imidlertid ingen smagssag. Der er både etikette, normer og traditioner omkring CVer. Vores råd er at følge normerne, etikette og traditioner. Så undgår du, at det skurer i læserens ører, og læserens kan koncentrere sin opmærksomhed på det indhold, du prøver at formidle. På næste side har vi stillet de vigtigste etiketteregler og normer for CVet op for dig.

Uanset hvilken opstilling af dit CV, du vælger, har du mulighed for at få hjælp til opsætningen. Novoresume rummer skabeloner til CV, som du kan bruge – eller lade dig inspirere af.

Gør dit CV personligt og husk, at det er din mulighed for på ganske overskuelig måde at præsentere dig i punktform. Nogle personalechefer læser CVet før selve ansøgningen – derfor skal du tænke på, at CVet skal være let tilgængeligt.

Vi vil meget gerne vide hvad du synes?
[Total:0    Gennemsnit:0/5]

Relaterede artikler

Skriv en kommentar