— Danmarks billigste a-kasse, 2019
Brug jobannoncen rigtigt når du søger

0 kommentarer

Måske er du arbejdsløs? Måske keder du dig i dit job? Måske er dit arbejde røvsygt? Uanset, så skal der en rigtig god ansøgning til for at komme videre. Læs mere her om hvordan selve jobannoncen er dit bedste udgangspunkt, dit kildemateriale.

Annoncen – din vigtigste kildemateriale

Når du finder en annonce på et job, du vil søge, er der nogle ting at overveje. For det første så læs annoncen grundigt og tag så meget som du kan om den ledige stilling. Hvad kan man læse “mellem linjerne”? Fremhæv centrale elementer i jobspecifikationen, som du derefter kan bruge dette til at matche dine evner mod. Overvej, om der er noget mere du behøver at vide. Gå ikke glip af denne lejlighed til at ringe til kontaktpersonen på listen, det giver dig endnu en mulighed for at blive husket. Generelt bliver det betragtet som en god ting, at du ringer. Respekt, så længe at arbejdsgiveren ikke har annonceret, at de ikke ønsker telefonopkald.

Dine dokumenter

Ansøgningen består af et personligt brev og et CV. Undlad at sende kopier af certifikater, medmindre de er anmodet specifikt. Arbejdsgiveren har ikke tid til at læse alle vedhæftede filer. Din ansøgning skal være læselig, klar og korrekt stavet. Grunden til, at det skal være korrekt stavet handler om kvalitet, matching af søgeord, omhyggelig, ordentlig eller “centrale funktioner” som sikrer kvaliteten.

Brevet

Formålet med dette brev er ikke at få jobbet, uden at få et jobinterview. Dit brev skal være hurtigt til at fange interesse. Medtag ikke alt – ud med det, der er ikke er relevant for jobbet! Start din besked med, hvad der er vigtigst for arbejdsgiveren. Du vil hurtigt svare på spørgsmålene:

– Hvorfor vil du have jobbet? Fokuser på hvad du kan bidrage med.

– Hvorfor vil du arbejde hos arbejdsgiveren?

– Hvorfor er du bedst egnet til jobbet? Dine evner plus personlige egenskaber.

Brevet skal være kort, maksimalt en halv A4-side.

Tilpas brevet til det ledige job og tonen i annoncen. Her er også arbejdsgiverens hjemmeside en god kilde til information. Er sproget formelt skal du også skrive formelt. En tommelfingerregel er: Hvis annoncen er på engelsk, så skal dine dokumenter også være på engelsk. Slut med de søgeord, der er anført i annoncen.

Vi anbefaler, at du ikke angiver lønkrav i din ansøgning, selv om der står “anfør lønforventninger” i annoncen. Skriv i stedet “løn kan blive drøftet på et interview”. Det er nemmere at forhandle en god løn, når du kommer til at vide mere om, hvad der kræves, og hvad andre ydelser er inkluderet. Skriv et nyt brev til hvert job du søger, og match jobspecifikationen i de respektive jobs.

Curriculum Vitae (CV)

CV betyder “livsforløb” og er en tabel over din uddannelse, tidligere jobs og andre vigtige kvalifikationer. I dit CV, kan du bruge korte sætninger til at beskrive dine personlige kvaliteter, hvad du har gjort under træning og i tidligere jobs – og knytte det til hvordan man kan udnytte din erfaring i praksis.

Du kan have et indledende præambel og beskrive, hvad dit mål er. Vi anbefaler, at dit mål falder sammen med arbejdsgiverens. Dit fokus skal være på, hvordan du kan bidrage til forretningen baseret på dine evner og kvaliteter.

Du bør også tilpasse dit CV til hvert job du søger. Det bliver interessant og let at overskue. Tænk over, hvilke titler du vil bruge og hvilken rækkefølge de skal være i. Annoncen er også her dit vigtigste kildemateriale. Læs den omhyggeligt, og hvis din uddannelse er dit stærkeste aktiv, bør du starte med den. Under hver overskrift, skal du starte med hvad du gjorde sidst – såkaldt omvendt kronologisk rækkefølge, da det som regel er det mest interessante. Undgå huller og sikre de kvalifikationer, der er relevante til jobbet er fremhævet.

Referencer

Vi anbefaler ikke, at du navngiver referencer på dette tidspunkt, skriv i stedet: Referencer er til rådighed og leveres på forespørgsel. Men det er vigtigt at forberede dem. Ring og informér dine referencer om det job, du har søgt. Det har tendens til at få det bedste resultat. Ideelt set bør det være en person fra dit tidligere arbejde, måske nogen fra uddannelsen – en leder eller vejleder fra universitetet. Du skal holde dine referencer opdateret, så de ved hvilke job du ønsker.

Vi vil meget gerne vide hvad du synes?
[Total:1    Gennemsnit:5/5]

Relaterede artikler

Skriv en kommentar