Finanskrisen gør at en relativ stor gruppe af arbejdskraft søger jobs som de egentlig er overkvalificerede til, og arbejdsgivere er yderst bekymret for at ansætte den slags. Eksempelvis støder tidligere chefer med personaleansvar tit på den barrierer at de ikke kan håndterer et job uden indflydelse, og dem der skal ansætte dem er ofte deres fremtidige chefer og de kan ofte være bekymrede for konkurrencen fra en der tidligere har været chef. Derfor har du en stor udfordring hvis du skal overbevise en arbejdsgiver om at du vil være ikke bare kvalificeret til en ny rolle, men også oprigtigt motiveret, for hvis endelig chefen ikke ser dig som en trussel, vil han stadig frygte at du smutter når konjunkturerne vender.
Det kræver en ekstraordinær indsats af dig, og det kræver at du sælger/brander dig selv en smule anderledes:
Bliv mentor! Markedsfør dig selv som en der kan hjælpe og vejlede næste generation af ledere fra internt i virksomheden. Flere store virksomheder er oprigtig bekymrede for at de ikke har folk tilbage der kan oplære yngre medarbejdere, ikke fagligt, men socialt og kulturelt. En chef vil kunne se din erfaring i et mere positivt lys, hvis du fremstår som en der for ham kan “opdrage” generation X og ikke mindst generation Y i virksomhedskultur og i virkeligheden.
Bliv fagidioten! Du har forudsætninger til at blive afdelingens alvidende sidekick, og dermed en skattet medarbejder af chefen. Det er også indgangsvinklen i ansøgning og samtale, da det virker troværdigt at du skifter ledelsesansvar ud med trangen til at blive fagligt stærk indenfor dit felt, chefer frygter ikke specialister, det skatter dem, og du en fremtidig chef vil ikke se dig som en konkurrent.
Hvis du er tidligere chef har du muligvis både netværket, erfaringen og modet til at blive konsulent, ikke som freelancer eller som et konsulenthus, men som en der accepterer kortere vikariater, projektansættelser, interim ansættelser og ligende setups. Fordelen ved disse er at de ofte fører til fastansættelse, og selv om de ikke gør er de med til at du forbliver fagligt skarp, og attraktiv på arbejdsmarkedet.