— Danmarks billigste a-kasse, 2019
10 råd om jobreferencer

0 kommentarer

Referencer har altid været en vigtig del af det at skaffe sig arbejde, men alt for mange har enten ikke gjort noget for at have referencer, eller slet ikke gjort det godt nok. Vi har derfor lavet 10 gode råd til at få styr på dine professionelle referencer.

  1. Brug ikke nogen som reference, medmindre du har bedt om tilladelse og opdateret dem på dine karrieremål. Det er ikke nok at de vil omtale dig positivt, de skal gerne sige noget der understøtter der hvor du er i dag, og ikke hvor du var for 5 år siden.
  2. Medmindre du er 100% sikker på, hvad en reference vil sige om dig, må du ikke bruge denne person som reference. “Hun gør et stort stykke arbejde … når hun dukker op på arbejde.” Er ikke en god reference
  3. Giv dine referencer en kopi af dit nuværende cv. Coach dem på de elementer du gerne vil der er fokus på hvis de bliver brugt som reference. Det er dig der søger job og derfor dig der ved hvad dine potentielle arbejdsgivere er på udkig efter, fordi du har gjort dit hjemmearbejde.
  4. Touch base med dine referencer for at lade dem vide, hvordan søgningen er i gang. Opbevar dem i løkken, hvis du tror der er en chance for at de kan få opkaldt efter en lovende samtale. Jobsøgninger kan vare seks til otte måneder eller længere. Hold kontakt i løbet af denne tid, så de bliver mindet du søger.
  5. Hvis alle kender dig som Hans Jørgen i arbejdsregi, men som Hans i venneregi, er det vigtigt at dine referencer er klar over at du kaldes begge dele, hvis du som reference bliver ringet op på et stresset tidspunkt en tirsdag eftermiddag af en der vil trække referencer på “Hans Jørgen Jensen” så kan risikerer at referencen siger de ikke aner hvem det er.
  6. Husk at virksomheder ikke alene tjekker de referencer du opgiver, tjek derfor om rekrutteringskonsulenten eventuelt i sit netværk på Linkedin har referencer ind i virksomheder du har været i. Du kan ikke påvirke disse, men du kan foregribe eventuelle anker disse måtte have imod dig.
  7. Send ikke din referenceliste med hver enkelt ansøgning. Respekter dine referencer, de gør dig en tjeneste, og derfor er det ikke rimeligt at de kimes ned hver gang du har sendt en ansøgning.
  8. I bunden af dit CV er det en god ide at skrive at man er velkommen til at bede om referencer man kan kontakte, skriv dem ikke på, virksomhederne er godt klar over at man skal behandle referencepersoner ordentligt, og derfor er det rigeligt at skrive at de kan få udleveret referencepersoner ved at kontakte dig.
  9. Har dine referencer klar til jobsamtalen, hver på sit ark papir, med navn, baggrund for at de er referencer samt kontaktinformation. Så kan du under samtalen vurdere hvilke de skal have, og derudover virker det professionelt at have det klar, mange jobansøgere har det ikke klar og skal først skaffe referencer, det giver dig en fordel.
  10. Tre til fem referencer er som regel rigeligt, men hvis virksomheden beder om flere, finder du selvfølgelig nogen, og husk her at ikke kun referencer fra virksomheder kan bruges, har du været aktiv i foreningsarbejde kandet være yderst relevant, og nogle arbejdsgivere ønsker også personlige referencer, det vil sige referencer om dig som menneske, og der er det din venskabskreds der skal i spil.

Vi vil meget gerne vide hvad du synes?
[Total:0    Gennemsnit:0/5]

Relaterede artikler

Skriv en kommentar